In poiana lui Iocan

Cocosila patrunse asa de grabit in poiana incat uita sa-njure potcoava bine infipta in pamant ce era sa-l dea cu cracii in sus. I se citea pe fata un amestec de nerabdare si satisfactie.

– Auzi ma, Moromete, auzi ce scrie ziarul, zise gafaind, semn ca marise pasul mai mult decat de obicei.
– Unde arde ma, Cocosila, intreba Moromete ridicandu-si putin palaria de pe frunte.
– Peste tot arde da’ tu nu vezi pentru ca esti prost. I-auzi ce scrie aici: Liderii Crin Antonescu si Victor Ponta au anuntat ieri intr-o conferinta de presa comuna desfasurata la Muzeul Unirii din Iasi ca ambele partide sunt decise sa constituie o alianta. Crin Antonescu a spus:„Aici, in acest loc special al istoriei, culturii si spiritualitatii romanesti, in aceasta zi speciala din istoria Romaniei, spun in numele PNL ca suntem decisi sa purcedem la un act politic major, la constiturea unei aliante care sa ofere tuturor romanilor sansa revenirii la o tara si la o societate cu functionare normala. Voi propune ca alianta sa fie pe temen mediu sau chiar termen lung, sa aiba obiective care tin de democratie, de functionarea statului […]. Vrem sa le dam oamenilor inapoi banii furati de actuala putere, sa-i pedepsim pe cei care au calcat legea.” Pe scurt, liberalii se incurcara cu comunistii. Cum vine asta ma, Moromete?

Moromete pleca capul si fixa pamantul cu privirea de parc-ar fi urmarit o furnica. Continua sa taca.

– Hehe! izbucni pe neasteptate Dumitru lui Nae, cel care vorbea tare fara niciun efort,  si rasul sau galgai puternic si lenes mai departe. He, he, he, ia uitati-va cum a ramas Moromete.
– Interes pentru tara, legiuire…, astea sunt vorbe, sa dea bine! zise Moromete dupa un timp. Daca ne gandim la setea de putere a astora, la orgoliile si ambitiile personale, alianta asta nu va dura decat pana se va ajunge la impartirea ciolanului. Atunci sa vedeti comedie, cu fel de fel de acuze reciproce. Antonescu, Dinu Paturiciu, Catarama, Vosganian. Sunt astia liberali cum sunt eu mulsuman. Niste bisnitari, ascunsi dupa portretele Bratienilor.
– Si cu cine mai votam? intreba Cocosila.
– Taranistii nu mai sunt… Cu peremistii si cu Vadim, cu care altii? Daca Vadim face ce spune, mai ales cu udemeristii, eu il votez.
– Cu nebunul ala? Uitasi ca si asta e mana-n mana cu comunistii?
– Nu e. E destept. S-a prins ca astia doi sunt prostovani si ceea ce face el seamana cu povestea aia, cu pisicile care gasesc o bucata de branza si se duc la corb sa le-ajute s-o imparta corect, iar ala ciuguleste cate un pic din fiecare parte zicand ca le echilibreaza. Si tot ciuguleste pana nu mai ramane nimic.
– Nu stiu…. Cred ca toti sunt hoti; parca sunt intelesi sa fure cu randul, zise Cocosila scarpinanduse in cap…

De ei se apropie Ouabei tinand ceva in mana. Cum il vazu, vecinu-sau ii iesi inainte si se grabi sa-l intrebe agitand degetul in aer, pe orizontala:

– Ce era ma, lumina aia albastra de la tine, din curte? c-am vazut azi noapte asa…, o lumina, umbland de colo-colo.
– Era telefonul meu. Si spunand asta, desfacu pumnul si ii arata un telefon Allview F2 Crony. L-au scos de curand ai de la Allview si venisem sa vi-l arat si voua, poate cumpara vreunu. Victor al lui Balosu si-a cumparat doua ca i s-a parut ieftin, adauga el si se indrepta spre Moromete intrebandu-l: nea Ilie, n-ai vrea sa sa citesti in fiecare zi toate ziarele? Intinse spre el mana in care tinea telefonul si continua: uite-aici Dimineatza, Miscarea, Curentul, Cotidianul, Evenimentul zilei, Adevarul, Gardianul si tot ce vrei….
– Ce e ala ma, intreba Cocosila, de unde-l ai?
– E un telefon cu Internet pe el, de la unu’, Blogatu, din Craiova.
– Asa, si?
– Si daca e cu Internet pe el inseamna ca, printre altele, poti citi ziarele fara sa le cumperi.
– Ia da ma, incoa, ia sa vedem si noi ziarele alea, zise Moromete.

Ouabei indrepta spre el telefonul pe al carui ecran se plimba imaginea unei oi, apasa cu degetul de cateva ori pe ecran si deschise pagina ziarului vazut in mana lui Cocosila. O rumoare se asternu peste cei stranisi in spatele lui Moromete.

– Asta n-am mai pomenit, zise Moromete uimit. Uite ma, uite unde a ajuns tehnologia!
– Fiti atenti incoa, are lanterna, zise Ouabei intorcand telefonul. Asta a vazut vecinu azi noapte. E buna sa nu te dai cu capul de ceva sau sa nu-ti belesti picioarele prin gropi, noaptea.
– Cu tot cu lanterna, tu tot dai in gropi, zise Cocosila bagand sub nas mucul de tigara, tinandu-l doar cu unghiile. Pentru ca esti prost.
– Ar fi buna ma, Cocosila, zise Costache al lui Brabete. Ieri mancai niste dude si ma stricai la stomac. In miezul noptii dedei fuga la cascatoare si era sa nu mai ajung ca ma-ncurcasem in vrejii dovlecilor, ca stii tu, e in fundul gradinii, dupa porumbi.
– Taci ma, cufuritule; la cat ai beut ieri cu nas-tu te-ncurcai in ei si-n miezul zilei. Adauga: lanterna de-asta i-ar trebui muierii lu’ finu Tanase, sa-l gaseasca pe ala, noaptea, in pat. Ati vazut ce s-a inegrit? Numai ochii ii lucesc in cap. A venit zilele trecute la mine, sa-mi ceara o tigara si, era cat pe ce sa-l bag in ma-sa crezand ca e vreun tigan.
– De la statul cu vacile pe camp i se trage, zise Udubeasca intinzand gatul, sa vada mai bine.  Spune ma, Ouabei, ce face parascovenia aia? Intoarce-o pe partea ailanta.
– Face multe, nea Udubeasca. Daca ar avea si fiu-tau unu din asta ai putea sa-l intrebi acum ce mai face, oriunde ar fi pe lumea asta si, cred ca si pe lumea ailanta. Are si Dual Sim da’ nu stii mata ce e ala… Nici eu nu stiu da’ asa mi-a spus ala de la Craiova. Scoase o hartie din buzunar si incepu sa citeasca de pe ea: a zis ca mai are Facebook, Twitter, Copy/Paste, Vremea, Calendar, Calculator, Flickr, Picasa, Sport, Jocuri, Yahoo, MSN, AIM, Gtalk, ICQ, My Space, posta electronica….
– Cum adica, posta electronica, il intrerupse Marin a lui Viscol.
– Asa bine. Adica in loc sa ii duca postasul scrisoarea lu’ fiu-tau, la internat, i-o duce curentul -acusi trimiti scrisoarea, acusi ajunge. Si invers, acusi iti trimite scrisoare, acusi ajunge. Nu mai trebuie sa astepti dupa ea doua saptamani. Apoi continua apasand pe ecran: uite incoa, poti sa te joci cand n-ai ce face sau poti filma iezii cand se-ncura. Sau poti filma lumea cand joaca la hora, sa ai amintiri la batranete. Uitati ce-am filmat cand am fost pe la Craiova!

Ouabei porni un filmulet in care se vedea o poarta mare de fier, rosie, cu flori albe facute din bare de metal, indoite in forma de „S”, iar in spatele ei -o casa mare cu tencuiala cenusie si ferestre albe. Spre sfarsitul filmuletului, ridica telefonul peste capetele celorlalti si striga:

– Uite, nea Iocane, uite ce poarta de de fier si-a facut asta, toata plina cu flori, de sus pana jos. La toamna o sa-ti tocmesc una la fel. Poti sa faci?
– Pot, zise acesta de departe, fara sa fi vazut ce-i aratase, preocupat sa potcoveasca un magar.
– Frumoasa poarta, zise Cocosila. Tu erai acolo pe post de vitel?

Ouabei se facu ca nu aude si zise mai departe: mai are radio si puteti asculta si ce muzica vreti. Ia sa vedem, ce zice…. Apasa niste butoane si, in difuzor se auzi: „Buna ziua, stimati ascultatori. Sunt Iulia Voia si va invit la o editie speciala la Radio Romania. Invitat special, presedintele PSD, Victor Ponta. « Bine ati venit la noi! », « Buna ziua, va multumesc de invitatie », « Va pregatiti de validarea cu „da” sau „nu” a unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Boc?» […] Apasa pe ecran si curand se auzi : « Meteorologii au emis, astazi, o atentionare de cod galben de ploi si furtuni pana sambata seara, la ora 18.00, in centrul si in sud-vestul tarii, precum si in zona montana »

– Lasa ma, acolo, sa vedem ce zice ala, zise grabit Constantin a lui Corcoduse.
– Ce-ai vrea sa zica ma, prostule ? Ar fi si culmea sa zica „nu”. Tu crezi ca facu’ alianta cu liberalii de florile marului? zise Cocosila.
– E bine ca ploaie, barem sa se faca graul si porumbul, zise Dumitru Nita .
– Sa ploaie sa se sature pamantul, adauga un altul.
– …Si cum spuneam, are si muzica, continua Ouabei. Deschise un filmulet pe Youtube si zise: i-auzi aici -Calusu’, la comanda, nu mai trebuie s-asteptati Rusaliile.
La auzul muzicii toti duseara mana la palarie si se uitara uimiti unul la altul.
– Lucru dracului bazaconia asta ma, frate-meu! Ce le mai trece unora prin cap, sa faca! zise Moromete tragand adanc din tigara.

Dupa ce se termina „Calusul”, Ouabei se trase un pic inapoi, ii incadra pe toti, facu o poza si le-o arata zambind:

– Face si poze. Iete, aratati de parca v-ati uita la felul paispe!
– Uite ma, lu’ Moromete nu i se vede fata din cauza fumului de tigara iar Cocosila sta cu ochii inchisi –zici ca e mort, zise Ion al lui Miai pufnind in ras.
– Mananci cacat, se supara Cocosila, tu arati intre noi ca prostul in gara!
– Si aici puteti vedea ce poze am mai facut continua Ouabei gadiland ecranul telefonului cu degetul: asta e un vapor pe Dunare, asta e locul unde avem noi graul, aici sunt cu varu’ Sandel si cu al lui Camataru in fata primariei, asta e Guica, la poarta, aici sunt cu Gogonaru, la o tuica, la Parizianu, aici -calare pe cal, aici-cu Ilinca si Tita. Mai e, zise continuind sa mangaie ecranul, mai e… aici e Marioara…, Lisaveta…, Nutza si Marioara…, eu cu flacaii la scaldat…, Mitza…, Sora…, Polina…, Ana….
– Ale dracu’, se auzi o voce din spate, fii atent cum se baga cu tatele-n aparat!
– Las’ sa bage ca au ce. Nu-s uscate ca fata babei Marica.
– Si cat face aparatul asta, intreba Dumitru lui Nae, iar vorba lui strabatu numaidecat ulita.
– 350 lei.
– Sa-mi dai si mie unu ca e bun.
– La ce-ti trebuie telefon ma? intreba Cocosila. Ajunge sa strigi odata si te-aude lumea si de la capatul pamantului, de-ai fi acolo.
– E, pai nu doar pentru vorbit ma, Cocosila. Nu vazusi cate poate sa faca? Mai lipseste sa gateasca si sa spele….
– Mda, zici bine. Moromete, hai sa ne luam si noi, sa vorbim de-ale noastre pe timp de vreme urata ca uite, acu’ vine toamna si se strica vremea.

Despre Morom3t3

Infinitul îmi devenise neîncăpător. Trebuia să mă nasc.
Acest articol a fost publicat în Mazgaleli. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la In poiana lui Iocan

  1. Culaie zice:

    Morom3te vezi ca ai mancat un 1 pe-acolo. Ala nu e 350 de lei :))

  2. Nina zice:

    „Frumoasa poarta, zise Cocosila. Tu erai acolo pe post de vitel?”
    =)) =)) =))

  3. george87geo zice:

    frumos :)))

  4. Oana zice:

    Aaaaaaaaaa…… atat face?
    La fiiiix….. tocmai aveam de gand sa-mi iau un telefon 😀

  5. Stefan zice:

    Ce-ti mai bese si tie mintea :))

    Si zici ca „are copy/paste”? =))

  6. Andre zice:

    :)) Fain scris mai, Moromete!
    Am ras de-am pocnit

  7. Pingback: Castigatorii concursului "Castiga un telefon Allview F2 Crony!" | Blogatu

  8. Pingback: “Victorie, am infrant!” | Morom3t3's village

  9. Stefan zice:

    Aaaaa…. pentru concurs era asta? De ce nu spui asa ca poate-l castigam eu :))

    Bravo!

  10. Daniel zice:

    OMG! nu esti normal. La modul bun, zic! :))

  11. Pingback: Cel mai inspirat blogger a castigat un telefon F2 Crony la concursul organizat de blogatu.ro | Allview Blog

Lasă un comentariu