Un cal putere, doi cai putere…

Câţi cai putere are ATV-ul tău, 20? Sau poate 40? Cu toţii ştim despre ce este vorba chiar dacă nu ştim exact ce este. În acest articol vom explora acest subiect pentru a ne lămuri definitiv despre ce cai este vorba când spunem “cai putere”.

Dacă e s-o luăm întâi academic, caii putere (CP) reprezintă o unitate de măsură non-metrică a puterii. Pentru cei mai docţi, iată şi formula matematică: un cal putere reprezintă 76 kg×m/secundă. Formula aceasta înseamnă că dacă am avea o maşină cu 1 CP, ea ar trage 76 de kilograme pe distanţa de un metru într-o secundă.
Mai nou, se încearcă o înlocuire a termenului de cal putere cu cea de kilowatt (kW) sau de megawatt (MW), deoarece nu toată lumea înţelege în acelaşi fel caii putere. Şi dacă veni vorba de waţi, 1 CP = 745,7 W. Adică, mai pe româneşte, dacă am pune un cal să învârtă la o roată de moară, ar produce 745,7 waţi.
Trecând peste aceste detalii mai mult sau mai puţin plictisitoare, poate vă întrebaţi de unde a apărut termenul de cal putere. De la cai? Greşit! De la ponei. Iată despre ce este vorba.
Termenul de “cal putere” a fost inventat de James Watt prin 1782 în timp ce lucra la îmbunătăţirea motoarelor cu aburi. Aceasta se întâmpla pe când folosea un ponei pentru a transporta cărbune din mină. Astfel, i-a venit ideea să măsoare puterea unei maşini cu abur pornind de la aceste animale. A observat că, în general, un ponei poate ridica cu ajutorul unui scripete 3.041 kilograme pe distanţa de un metru într-un minut (50,7 kg×m pe secundă). Şi, în loc să numească această putere “ponei-putere”, a preferat să adauge 50% din valoare (adică +1520 kg×m pe minut sau +25,3 kg×m pe secundă) şi să o numească “cal-putere”.
Dacă e vorba să ne comparăm cu un cal sau, dacă preferaţi, cu o maşină, atunci trebuie să ştiţi că un reprezentant sănătos al speciei noastre poate produce până la 1,2 cai putere şi poate realiza 0,1 cai putere la orice oră din zi. Iar un atlet, mândria noastră a tuturor, poate realiza cam 0,3 cai putere pe o perioadă de câteva ore.
Revenind acum la oile noastre, ca să tragem o concluzie folositoare din cele aflate, trebuie să ţinem cont de faptul că performanţa unei maşini se măsoară în funcţie de raportul dintre caii putere şi greutate. Pentru că cu cât este mai mare greutatea unei maşini, cu atât e nevoie de mai multă putere pentru a accelera. Şi invers, cu cât este mai mică greutatea unei maşini, raportată la putere, cu atât maşina accelerează mai uşor.

 

http://www.primul-atv-magazin.ro/new-edition/editie.php?id=69

Despre Morom3t3

Infinitul îmi devenise neîncăpător. Trebuia să mă nasc.
Acest articol a fost publicat în Sci-Tech. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s